Het verschil tussen wijn karafferen of decanteren
16-10-2023
Theme photos mR lv G7XCY unsplash

Wanneer er wordt gesproken over het uitschenken van wijn, gebruiken we vaak de term 'decanteren'. Hoewel beide technieken gericht zijn op het beluchten en serveren van wijn, zijn er een paar belangrijke verschillen tussen deze twee benaderingen. We nemen je graag even mee in de verschillen.

Wijn karafferen: beluchten van de wijn

Het primaire doel van karafferen is om wijn uitgebreid bloot te stellen aan zuurstof, wat de volledige ontwikkeling van de aroma's bevordert. Deze techniek kan een gunstig effect hebben op wijnen die nog gesloten zijn, wat betekent dat hun aroma's nog niet volledig tot uiting komen, evenals op jongere kwaliteitswijnen.

Naast het beluchten van de wijn, heeft het schenken van de wijn uit een wijnkaraf ook een luxe uitstraling. Wat maakt dat wijn in luxere restaurants of tijdens diners wordt gekaraffeerd. 

Hoewel veel mensen in eerste instantie aan rode wijnen denken bij karafferen, kan het ook bepaalde witte wijnen verrijken en hun smaak verbeteren.

Pexels pavel danilyuk 8775176

Decanteren: depot scheiden van de wijn

Decanteren daarentegen is een proces dat gericht is op het scheiden van de wijn van eventueel depot (bezinksel) dat zich in de fles heeft opgebouwd. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij oudere wijnen of vintage ports.  Het is belangrijk dat je de wijn een dag voordat je deze gaat decanteren al rechtop zet zodat het bezinksel alvast naar beneden kan zakken. Daarna schenk je de wijn voorzichtig, langs de rand van een smal karaf in. Zodra het depot verschijnt stop je met schenken.

Dat het uitschenken van wijn niet alleen voor de show is, wist je vast al wel, maar kende jij dit verschil tussen de twee benamingen? 

Deel deze pagina

Ouwerkerk Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de laatste aanbiedingen en wijnfeitjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Erkend wijnexperts
© Wijnhandel van Ouwerkerk
Privacy voorwaarden
Cookies
Ontwerp & realisatie: MM