Historie

Wijnhandel van Ouwerkerk is een familiebedrijf waarin de vakkennis en expertise vanaf 1860 tot op de dag van vandaag van vader op zoon is doorgegeven. Inmiddels staat Jan Peter als 5e generatie wijnkoper aan het roer. We vertellen je graag meer over onze rijke geschiedenis. 

Historie Wijnhandel Van Ouwerkerk
Waar het allemaal begon

In 1860 richtte Jacobus van Ouwerkerk Jr. een drankenhandel in aan de Zusterstraat in Gorinchem. Jacobus van Ouwerkerk jr. was niet gespecialiseerd in de handel in wijnen, maar in de verkoop van sterke dranken en niet-alcoholische dranken, zoals sinaasappelsap uit Californië. Het was zijn zoon Jacob van Ouwerkerk die besloot zich meer te focussen op de verkoop van wijnen. Naast wijnen en gedistilleerde dranken fabriceerde Jacob van Ouwerkerk ook limonade onder de merknaam Vigo, waarvan de naam ontstond uit zijn vrouw ’s achternaam (De Visser) en zijn woonplaats Gorinchem.  

Historie Wijnhandel van Ouwerkerk

Traditiegetrouw kreeg Jacob van Ouwerkerk assistentie van zijn zoon. Op 1 november 1933 kwam een splitsing tot stand: de handel in wijnen, gedistilleerd en mineraalwater onder de naam Distilleerderij ‘Holland’ en Wijnhandel J. van Ouwerkerk, bleef in handen van vader Jacob, terwijl de 19-jarige zoon Co zich bezighield met de fabricage van limonades onder de handelsnaam Vigo-Fabriek. Het bedrijf richtte zich langzaam steeds meer op wijn en in 1940 nam zoon Co Firma van Ouwerkerk over. Hij was de derde in de generatie van Ouwerkerk.  

Exclusief importeur van Kopke port 

In 1953 verkreeg van Ouwerkerk de rechten om als enige wijnhandel in Nederland Kopke port te importeren, het oudste porthuis ter wereld. Dit bleek een gouden greep, want port van Kopke werd een groot verkoopsucces.  

Jaap van Ouwerkerk

In september 1968 kwam zoon Jaap, vader van Jan Peter, in de zaak werken. Hij werd de vierde generatie die aan het roer stond van van Ouwerkerk. Jaap werd al jong voorbereid op zijn toekomst in de wijnhandel. Hij liep stage bij wijnboeren in de Bourgogne, Beaujolais en Bordeaux en ging al vanaf jonge leeftijd met zijn vader mee op zakenreis naar wijnboeren in Frankrijk. Langzaamaan liet Jaap de distilleerderij achter zich en toverde hij Van Ouwerkerk om tot de gespecialiseerde wijnhandel die Van Ouwerkerk vandaag de dag is.  

Met de komst van Jaap, werden er vol enthousiasme veel aanpassingen aangebracht in de wijnhandel. De Wijnhandel groeide hard en verhuisde meerdere malen in de binnenstad van Gorinchem. Totdat Jaap in 1985 de gehele wijnvoorraad onderbracht in ‘de Melkfabriek’ in Arkel. Vijf jaar later verhuisde ook de slijterij naar het pand in de Prinses Margrietstraat, na ruim 130 jaar aan het Zusterhuis in Gorinchem gevestigd te zijn geweest.  

Historie Wijnhandel Van Ouwerkerk

Jan Peter van Ouwerkerk 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ook Jan Peter besloot de wijnhandel in te gaan. Hij werkte eerst een aantal jaar bij de Dirk Zwager Groep, waar van Ouwerkerk zich in 1995 bij aan had gesloten en kwam in 2009 als vijfde generatie aan het roer van Van Ouwerkerk.  

Hoe de geschiedenis vanaf nu verder gaat ontwikkelen kunnen we nog niet voorspellen, maar één ding is zeker: De expertise, passie en kwaliteit die al sinds 1860 worden doorgegeven blijven altijd bestaan.  

Jan Peter van Ouwerkerk

Wil je meer weten over ons of onze wijnen? Onze experts staan voor je klaar!

Wijnhandel Van Ouwerkerk Arkel
Erkend wijnexperts
© Wijnhandel van Ouwerkerk
Privacy voorwaarden
Cookies
Ontwerp & realisatie: MM